joi, 24 mai 2012

Agatha Christie - Jurnalul secret

           La sărbătorirea a 120 de ani de la naşterea celei care a fost supranumită "regina crimei" , Editura Rao venea pe piaţă cu o carte-document: "Agatha Christie. Jurnalul secret". Autorul John Curran reuşeşte să ne dezvăluie unul dintre cele mai mari secrete ale Agathei Christie - modul cum autoarea îşi schiţa notele şi ciornele ce au stat la baza nenumăratelor cărţi, piese şi povestiri care au înregistrat un succes uriaş de-a lungul anilor.

            Când Agatha Christie a murit în 1976, la vârsta de 85 de ani, devenise cea mai populară autoare a lumii. Cu vânzări de peste 2 miliarde de exemplare în întreaga lume, ea obţinuse imposibilul - mai mult de o carte pu­blicată anual începând cu anii '20, fiecare devenind un best-seller.

Fiind atât de prolifică, mulţi au susţinut chiar că avea o memorie fotografică. Era adevărat? Sau, în cei 55 de ani de activitate, Christie a recurs la metode mai "lumeşti" de planificare a ingenioaselor crime din romanele sale? "Agatha Christie. Jurnalul secret" deconspiră intrigi, titluri şi personaje alternative, scene abandonate sau chiar planuri pentru cărţi pe care autoarea nu a mai reuşit să le scrie. 

             Investigaţia lui John Curran scoate la iveală o bogăţie de material nepublicat, inclusiv două povestiri cu Hercule Poirot inedite.






"Confesiunile unei iubrete" - Michelle Cunnah

               Rosie Mayford este o englezoaica tanara si singura, care locuieste la Londra si detine o agentie de recrutare numita Odd Job. Cand Rosie participa la o petrecere de Craciun cu prietenul ei Jonathan, se trezeste tinta avansurilor libidinosului sef al lui Jonathan, Sidney Smythe Lawrence. 

                Cu mai multe ocazii anterioare, oribilul sef a supus-o pe Rosie la dialoguri cu o tenta de hartuire sexuala. Din pacate, lui Jonathan ii pasa mai mult de pastrarea locului de munca si de lingusirea sefului sau, decat de sentimentele iubitei lui. Cand Sidney incearca flagrant sa o sarute pe Rosie, aceasta isi striveste elegantul pantof Jimmy Choo, pe piciorul lui. 
  
                 In timp ce Jonathan il consoleaza pe Sidney si o sfatuieste pe iubita lui sa paraseasca petrecerea, un doctor chipes si carismatic, pe numeLuke Benton, intra si o salveaza pe Rosie. Luke o scoate de-acolo, in brate, si o duce la McDonalds-ul din Picadilly Circus. La o cafea si nenumarate povestiri amuzante intre cei doi se formeaza o legatura. 

                 Cand Jonathan o paraseste a doua zi dupa incidentul de la petrecerea de Craciun, Rosie se vede obligata sa-si reevalueze viata si optiunile ei romantice. In timp ce se lupta cu criza financiara a mamei ei, sarcina neasteptata a verisoarei sale, Elaine, si o nunta la care isi da seama ca s-a culcat cu toti barbatii de la masa ei, Rosie e nevoita sa se ocupe de probleme legate de angajament si intimitate.

                 In final, aceasta ajunge sa se casatoreasca cu Luke Benton.





"Crima din Orient Express"

          
         Romanul politist "Crima din Orient Express" a fost printre primele opere semnate Agatha Christie pe care le-am citit si a ramas, pentru mine, cea mai impresionanta datorita deznodamantului pe care autoarea a decis sa-l dea romanului.




          Din pricina unei telegrame, Hercule Poirot  a fost nevoit să revină în Londra cu trenul "Orient Express" , unde îl întâlneşte pe fostul său prieten Monsieur Bouc. Acesta era proprietarul firmei de trenuri, reusind astfel sa-i obtina un loc detectivului. 
           În tren se aflau o mulţime de persoane de toate naţionalităţile. În a doua seară, domnul Ratchett a fost ucis cu un pumnal, fiindu-i aplicate 12 lovituri. 
          Trenul se oprise, erau înzăpeziţi. Astfel Hercule Poirot s-a ales cu un nou caz. 
          După ce au căutat prin cameră au descoperit că Ratchett era de fapt Casetti, un celebru hoţ de copii, care s-a retras după ce a distrus complet familia Armstrong, ucigându-le fiica. Mărturiile de la început nu erau deloc incriminatorii. Ar fi putut foarte uşor să creadă că o persoană din exterior care a fugit a fost criminalul. După cum arătau dovezile, chimonoul roşu găsit în valiza lui Poirot şi uşa lăsată deschisă în momentul în care trenul s-a oprit. 
          Cu toate acestea mintea ingeniosului Hercule Poirot a dovedit că imposibilul devine posibil, chiar daca este de domeniul fantasticului.
          Toţi au fost implicaţi, cu excepţia agentului din New York, Hardman. Toţi au avut legătură cu familia Armostrong, devastaţi de moartea lui Daisy au plănuit împreună crima. Fiecare aplicându-i câte o lovitură lui Ratchetti, 12 persoane, 12 lovituri.



miercuri, 9 mai 2012

De la "Fata cu un dragon tatuat" la Stieg Larsson si trilogia "Millennium"

       Stieg Larsson(15 August 1954 – 9 November 2004) a fost un jurnalist si scriitor suedez, care a devenit cunoscut in urma publicarii trilogiei "Millennium"- romane politiste- publicate postum. Pana in anul 2008, el era al doilea autor suedez in ceea ce priveste vanzarile dupa Khaled Hosseini. In 2011, trilogia "Millennium" inregistra vanzari de pana la 65 de milioane de exemplare, ultimul volum - The Girl Who Kicked the Hornets' Nest devenea cea mai vanduta carte in Statele Unite in anul 2010.
       Incep prin a spune ca "pasiunea" mea pentru aceasta trilogie a inceput intr-o seara, cand, neavand altceva mai bun de facut (exceptand faptul ca acasa ma asteptau teancuri de foi in care se regaseau cursuri ce ar fi trebuit invatate), am hotarat impreuna cu cativa prieteni sa mergem la film... Nestiind exact ce sa alegem, ne tot contraziceam in fata casei de bilete, timp in care am observat ceva ce mi-a atras atentia... un afis mare pe care scria "The Girl with the Dragon Tattoo". Bineinteles am zis: "gata, la asta mergem!" ; ceilalti au cam strambat din nas initial-filmul dura aproximativ 2 ore si jumatate- pana cand au acceptat.
        Am ramas toti impresionati de faptul ca, desi a durat atat de mult, nu ne-am dat seama cand s-au scurs cele 160 de minute. Am ajuns acasa cu gandul la fata "ciudata"-personajul principal si ma tot intrebam de ce filmul a avut acel sfarsit. Am intrat pe internet si am aflat ca este ecranizarea primei parti a unei trilogii suedeze, care a fost tradusa si in romana. Astfel am ajuns sa imi cumpar cartile...
       






Adăugaţi o legendă




miercuri, 4 aprilie 2012

Seria "Twilight"


           "Amurg"("Twilight") este o serie de carti fantastice, scrisa de Stephenie Meyer, al caror subiect principal il reprezinta dragostea dintre un vampir si o fata, Edward si Bella.Cartile care compun seria sunt "Amurg", "Luna noua", "Eclipsa" si "Zori de zi".
            Trebuie sa recunosc faptul ca la inceput am refuzat sa citesc orice fel de carte fantastica... Insa, dupa ce am vazut filmul "Twilight" intamplator, am decis ca trebuie neaparat sa-mi cumpar si cartea si sa o citesc.
            La prima vedere, Amurg este o poveste relativ simplu construita, desi temele centrale sunt foarte des intalnite: fascinatia pentru pericol, atractia omului fata de vampiri, dragostea dintre un nemuritor si o muritoare, etc. In plus, putem banui de la inceput, inca din citirea descrierii cartii, faptul ca povestea are un happy-end. Cu toate acestea, aceasta reuseste sa ne seduca pe parcursul lecturii.
           Stephenie Meyer a inceput sa scrie dupa ultimul, adica cel de-al patrulea volum, "Soarele de la miezul noptii"("Midnight sun"), carte care ar trebui sa fie narata din punctul de vedere al lui Edward si sa expuna viziunea lui asupra intregii actiuni din Twilight Saga. Din pacate, se pare ca parte din "Midnight sun" i-a fost furata lui Stephenie Meyer si a fost publicata pe internet, motiv pentru care aceasta a refuzat sa mai scrie continuarea.
           
            Seria "Twilight" cuprinde cinci ecranizari, ultimul volum fiind divizat in doua parti.




miercuri, 21 martie 2012

"Cu cartile pe masa"- ultima carte citita semnata Agatha Christie

             


       O seara placuta de bridge se transforma in investigarea unei crime cand excentricul domn Shaintana, gazda celor opt oaspeti, este gasit mort. Patru dintre invitati sunt reprezentanti ai Scotland Yard-ului si, implicit, aparator ai legii, iar ceilalti patru sunt persoane despre care domnul Shaitana pretindea ca stie multe lucruri neplacute, printre care ca fiecare a savarsit cate o crima. Domnisoara Meredith, doctorul Roberts, maiorul Despard si doamna Lorrimer sunt cei patru suspecti, pentru ca se pare ca toti aveau motive sa-l reduca la tacere pe Shaitana.
       Dupa numeroase investigatii, detectivul Poirot impreuna cu colonelul Race, comisarul Battle si faimoasa scriitoare Ariadne Oliver, participanti la cina oferita de domnul Shaitana in seara in care el si-a gasit sfarsitul, descopera ca intradevar acesta din urma avea dreptate si, deci, ca toti cei patru au fost implicati intr-o oarecare   masura in diferite crime.
       Utilizand diferite trucuri si intinzand mici capcane suspectilor, Poirot isi trage propriile concluzii cu privire la ceea ce s-a pretrecut in seara cinei. Desi toti suspectii par a fi la fel de motivati sa comita crima, se dovedeste faptul ca fiecare reprezinta o tipologie diferita de criminal .
In final, Poirot il demasca pe asasin. Deznodamantul ofera un raspuns la care numai un cititor abil si "cu experienta" se poate astepta.
      
      In esenta, Agatha Christie declara: "Iata grupul de suspecti din care imi voi alege ticalosul. Vezi daca poti identifica si tu oaia neagra!"  (Agatha Cgristie.Jurnalul secret)









miercuri, 7 martie 2012

Agatha Christie

     


     Pasiunea mea pentru Agatha Christie si cartile ei a inceput acum cativa ani, cand, aflandu-ma intamplator intr-o librarie, un "coltisor cu carti negre" mi-a atras atentia. Imediat ce am citit descrierea unei carti si am rasfoit-o putin, mi-am dat seama ca nu are cum sa nu-mi faca placere sa o citesc, asa ca am decis sa o cumpar ... De atunci, am inceput nu numai sa citesc tot ce imi este la indemana scris de A. Christie , ci sa colectionez aceste carti.
     
          Pana in 2006, cartile sale s-au vandut in doua miliarde de exemplare in intreaga lume; a publicat 80 de romane si nuvele si 19 piese de teatru, traduse in peste 70 de limbi.         
          Agatha Christie intrat in Cartea Recordurilor, fiind autoarea de fictiune care a inregistrat cele mai mari vanzari la nivel mondial, a doua in top dupa William Shakespeare. Oricum, in Franta ramane autorul cu cel mai mare numar de carti vandute al tuturor timpurilor, urmatorul in clasament fiind Emile Zola la diferenta de 18 milioane de exemplare. 








     Tipul de scriere pe care l-a abordat  -  nu cred ca este necesar sa precizez care este acesta - poate fi foarte inselator. La prima vedere, poate parea usor: dai viata catorva personaje, creezi un spatiu de desfasurare a actiunii, inventezi un conflict si aduci in prim-plan elementul principal si anume un cadavru.
     De fapt, totul presupune o documentare prealabila serioasa cu privire la psihologia umana in general si cea a criminalilor in special. Dozarea suspansului este o dovada a talentului scriitoarei si este unul dintre principalele motive pentru care ea a fost supranumita "Regina incontestabila a romanului politist".
      
     Nu as putea preciza care este romanul meu preferat dintre cele citite pana acum, toate reusind sa imi capteze atentia aproape in aceeasi masura. Pot spune, insa, ca citindu-le mi-am dezvoltat modul in care prevad deznodamantul, de fiecare data altul.

    Iata cateva titluri care m-au impresionat: