miercuri, 21 martie 2012

"Cu cartile pe masa"- ultima carte citita semnata Agatha Christie

             


       O seara placuta de bridge se transforma in investigarea unei crime cand excentricul domn Shaintana, gazda celor opt oaspeti, este gasit mort. Patru dintre invitati sunt reprezentanti ai Scotland Yard-ului si, implicit, aparator ai legii, iar ceilalti patru sunt persoane despre care domnul Shaitana pretindea ca stie multe lucruri neplacute, printre care ca fiecare a savarsit cate o crima. Domnisoara Meredith, doctorul Roberts, maiorul Despard si doamna Lorrimer sunt cei patru suspecti, pentru ca se pare ca toti aveau motive sa-l reduca la tacere pe Shaitana.
       Dupa numeroase investigatii, detectivul Poirot impreuna cu colonelul Race, comisarul Battle si faimoasa scriitoare Ariadne Oliver, participanti la cina oferita de domnul Shaitana in seara in care el si-a gasit sfarsitul, descopera ca intradevar acesta din urma avea dreptate si, deci, ca toti cei patru au fost implicati intr-o oarecare   masura in diferite crime.
       Utilizand diferite trucuri si intinzand mici capcane suspectilor, Poirot isi trage propriile concluzii cu privire la ceea ce s-a pretrecut in seara cinei. Desi toti suspectii par a fi la fel de motivati sa comita crima, se dovedeste faptul ca fiecare reprezinta o tipologie diferita de criminal .
In final, Poirot il demasca pe asasin. Deznodamantul ofera un raspuns la care numai un cititor abil si "cu experienta" se poate astepta.
      
      In esenta, Agatha Christie declara: "Iata grupul de suspecti din care imi voi alege ticalosul. Vezi daca poti identifica si tu oaia neagra!"  (Agatha Cgristie.Jurnalul secret)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu