miercuri, 21 martie 2012
"Cu cartile pe masa"- ultima carte citita semnata Agatha Christie
O seara placuta de bridge se transforma in investigarea unei crime cand excentricul domn Shaintana, gazda celor opt oaspeti, este gasit mort. Patru dintre invitati sunt reprezentanti ai Scotland Yard-ului si, implicit, aparator ai legii, iar ceilalti patru sunt persoane despre care domnul Shaitana pretindea ca stie multe lucruri neplacute, printre care ca fiecare a savarsit cate o crima. Domnisoara Meredith, doctorul Roberts, maiorul Despard si doamna Lorrimer sunt cei patru suspecti, pentru ca se pare ca toti aveau motive sa-l reduca la tacere pe Shaitana.
Dupa numeroase investigatii, detectivul Poirot impreuna cu colonelul Race, comisarul Battle si faimoasa scriitoare Ariadne Oliver, participanti la cina oferita de domnul Shaitana in seara in care el si-a gasit sfarsitul, descopera ca intradevar acesta din urma avea dreptate si, deci, ca toti cei patru au fost implicati intr-o oarecare masura in diferite crime.
Utilizand diferite trucuri si intinzand mici capcane suspectilor, Poirot isi trage propriile concluzii cu privire la ceea ce s-a pretrecut in seara cinei. Desi toti suspectii par a fi la fel de motivati sa comita crima, se dovedeste faptul ca fiecare reprezinta o tipologie diferita de criminal .
In final, Poirot il demasca pe asasin. Deznodamantul ofera un raspuns la care numai un cititor abil si "cu experienta" se poate astepta.
In esenta, Agatha Christie declara: "Iata grupul de suspecti din care imi voi alege ticalosul. Vezi daca poti identifica si tu oaia neagra!" (Agatha Cgristie.Jurnalul secret)
miercuri, 7 martie 2012
Agatha Christie
Pasiunea mea pentru Agatha Christie si cartile ei a inceput acum cativa ani, cand, aflandu-ma intamplator intr-o librarie, un "coltisor cu carti negre" mi-a atras atentia. Imediat ce am citit descrierea unei carti si am rasfoit-o putin, mi-am dat seama ca nu are cum sa nu-mi faca placere sa o citesc, asa ca am decis sa o cumpar ... De atunci, am inceput nu numai sa citesc tot ce imi este la indemana scris de A. Christie , ci sa colectionez aceste carti.
Pana in 2006, cartile sale s-au vandut in doua miliarde de exemplare in intreaga lume; a publicat 80 de romane si nuvele si 19 piese de teatru, traduse in peste 70 de limbi.
Agatha Christie intrat in Cartea Recordurilor, fiind autoarea de fictiune care a inregistrat cele mai mari vanzari la nivel mondial, a doua in top dupa William Shakespeare. Oricum, in Franta ramane autorul cu cel mai mare numar de carti vandute al tuturor timpurilor, urmatorul in clasament fiind Emile Zola la diferenta de 18 milioane de exemplare.
Tipul de scriere pe care l-a abordat - nu cred ca este necesar sa precizez care este acesta - poate fi foarte inselator. La prima vedere, poate parea usor: dai viata catorva personaje, creezi un spatiu de desfasurare a actiunii, inventezi un conflict si aduci in prim-plan elementul principal si anume un cadavru.
De fapt, totul presupune o documentare prealabila serioasa cu privire la psihologia umana in general si cea a criminalilor in special. Dozarea suspansului este o dovada a talentului scriitoarei si este unul dintre principalele motive pentru care ea a fost supranumita "Regina incontestabila a romanului politist".
Nu as putea preciza care este romanul meu preferat dintre cele citite pana acum, toate reusind sa imi capteze atentia aproape in aceeasi masura. Pot spune, insa, ca citindu-le mi-am dezvoltat modul in care prevad deznodamantul, de fiecare data altul.
Iata cateva titluri care m-au impresionat:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)